Verstomde getuigen


10 juni 1944: Oradour-sur-Glane: dorp in een liefelijke omgeving

10u: Het dorp wordt omsingeld door Duitse soldaten, op bevel van een SS officier, vermoedelijk als wraakactie. Zijn goede vriend was de dag voordien omgekomen, bij de ontploffing van een brug in een naburig dorpje St-Junien, actie door het verzet op touw gezet om te beletten dat de Duitsers zouden oprukken naar Normandie waar de gealliŽerde troepen enkele dagen voordien geland waren.

13u: 642 dorpelingen worden verzameld voor wat een gewone identitieitscontrole lijkt. Mannen worden in 6 groepen verdeeld en naar verschillende schuren gebracht, vrouwen en kinderen in de kerk.

16u: Duitse soldaten maken de mannen in de schuren af met mitraillettes en steken dan de hoop lijken en gewonden in brand.

17u: In de kerk wordt een explosie veroorzaakt met de bedoeling de groep vrouwen en kinderen te verstikken. Dit mislukt grotendeels zodat overlevende vrouwen, kinderen en baby's in de kerk worden doodgeschoten.

20u: Er zijn 6 overlevenden, 5 mannen en 1 vrouw. De vrouw ontsnapte, ze kon via een kerkraam naar buiten klimmen. Ze zag nog net hoe de vrouw met de baby die achter haar dezelfde weg wou volgen, werd doodgeschoten toen de baby de aandacht wekte omdat hij begon te huilen. Vijf jonge mannen overleefden de eerste slachting. Terwijl de Duitsers de schuur in brand staken konden ze ontkomen door via een hooizolder en konijnenhok naar buiten te kruipen.5 augustus 2011: Oradour-sur-Glane

Het dorp werd als monument in de toestand behouden zoals door de Duitsers achtergelaten: "Souviens-toi".

In bijna elk huis ziet men tussen het puin de restanten van een naaimachine, confrontatie van huiselijke vlijt, dagelijks leven en liefelijkheid met de gruwel van menselijke waanzin en zinloos geweld.

Sedert 10 juni 1944 zwijgen de naaimachines ...                          


                           


                           


                           


                           


                           


                           
           


ARCHIEF